Yleisiä harhaluuloja silkistä

Julkaistu 2 kommenttia
Silkki yllättää


Olen huomannut, että useilla ihmisillä saattaa olla hieman hassujakin ”harhaluuloja” silkistä. Meillekin, joille silkki on jo tuttu materiaali, saattaa jokin silkin ominaisuuksista olla vielä piilossa. Kokosinkin tälle sivulle muutamia yleisiä harhaluuloja silkistä ja kerron onko niissä mitään perää:

”Silkki sopii vain lämpimiin maihin, ei tuollaisella harsolla täällä pohjoisessa pärjää.” 

Ei ole lainkaan totta! Silkki on mitä lämpimin materiaali ja samalla myös mitä viilein materiaali. Mitä ihmettä? Kyllä se vain näin on: Kesäkuumalla silkki viilentää ihanasti ja talvipakkasilla pitää pahimmatkin palelijat lämpöisenä – ilman että täytyy pukea itsensä ”michelin-ukoksi tai -akaksi”. Silkin luonnollinen lämmönsäätelyominaisuus ja ohuus pitää näistä huolen. Kuulen asiakkailta usein ilahtuneita kommentteja siitä, kuinka hämmästyneitä he ovat olleen silkin lämpöisyydestä kovillakin pakkasilla.

”Kuka hullu nyt kerrastoja kesällä pitää, edes silkkiä – kaikkea sitä kuulee!”

Ei tarvitse olla hullu 😀 Vaikka sitä kesätorilla luonnollisestikin haluaa kulkea pelkkä mekko tai shortsit päällä, on monta tilannetta jolloin ohut silkkikerrasto on mitä parhain ratkaisu myös kesällä. Mietipä vaikka veneilijöitä – merellä tuulee melkeinpä aina ja sekä ilta, että yö saapuu myös kesäisin. Entä auringonsuoja? Olit sitten veneilijä tai et, on viisasta suojata iho liialliselta auringonpaisteelta. Monen ihmisen on suorastaan (allekirjoittanutta myöten) pakko, ellei halua palaa punaiseksi kuin… no se rapu. Oletko herkkä itikoille ja niiden puremille? Itsen tulen ”hullumaksi” jo siitä, että edes yksi itikka hipaisee ihoani – puhumattakaan puremista tai pistoista. Entä telttailetko tai nukutko ”nukkavierussa” mökissä? Usein voi haluta suojata itseään myös nukkuessa, erityisesti vieraissa paikoissa tai ulkona nukuttaessa (itikoilta, roskilta…). Toki ilkosillaankin on mukava joskus lötkötellä 🙂 Mutta tilanteita tulee ja mikäs sen parempi kuin ohuen ohut, viilentävä, hengittävä ja samalla ihoa suojaava ja hoitava silkkikerrasto on tähän mitä oivallisin ratkaisu. Vähemmän ”radikaalia” versioita voi ottaa käyttöön pukemalla päälle vaikkapa silkki-t-paidan, silkkiboxerit, silkkitopin, silkkipikkarit jne. Ja oletko huomannut, silkkipipo tai silkkihuivi suojaa upeasti auringolta sekä lapsia, että aikuisia. Pois meistä auringonpistot ja auringon polttamat hiukset!

”Silkki on herkkä materiaali ja hankala hoidettava – en jaksa alkaa sitä käsin pesemään.”

Silkki ei vaadi erityistarkkuutta käytössä, eikä sitä tarvitse pestä käsin.  Otetaanpa ensin silkin ”herkkyys” käsittelyyn. Silkki on todellisuudessa luonnonmateriaaleista vahvinta. Jos siinä jokin paikka nyt ylipäänsä rikki menee, niin se on sitten yleensä sauma! Emmekö ole ommelleet saumoja sitten hyvin? Toki olemme ja ne pysyvät koossa erinomaisesti 🙂 Saumojen lanka saattaa tosin käytössä ihan vahingossa tarttua johonkin ja poikkaista langan ja siitä sauma saattaa ajan saatossa sitten antaa periksi. No onko vaate sitten menetetty jos sauma sattuu menemään rikki? Ei ole. Silkki kestää erinomaisesti ompelua! Voit huoletta käyttää tavallista ompelulankaa ja ommella sauman tai mahdollisesti jonkin muun rikkoutuneen kohdan joko käsin tai koneella. Meillä onkin useita kokeneempia asiakkaita, jotka ovat vuosia käyttäneet samaista silkkituotetta. Joskus niihin on voinut tulla reikä ja sitten se on paikattu. Sen jälkeen mennään taas täysillä! Kannattaa huomata tässä, että silkkejä ja valmistajia löytyy monenlaista. Mode Millan omat silkkituotteet ovat mitä parasta materiaalia ja samalla myös kestäviä. Loppuvuodesta markkinoille tuleva oma silkkimme on nykyistäkin maahantuomaamme Jasmine Silkin materiaalia vahvempaa ja laadukkaampaa. Sitä ei parane vähätellä, sillä jo Jasmine Silkin tuotteet ovat todella korkealaatuisia ja kestäviä.

Silkin pesusta

Entä se peseminen? Kyllä, kaikki silkkimme huopaa ja shaalia lukuun ottamatta ovat konepestäviä! Mitä pesussa sitten pitäisi huomioida? Tavallista pesujauhetta ei kannata käyttää, sillä se saattaa tuhota materiaalia. Ilmiö on hieman sama, kuin jos pesisimme omat hiuksemme tai ihomme pyykinpesujauhella – ei hyvä idea. Käytä siis villalle tai silkille tehtyä pesuainetta, tai vaikkapa ihan shampoota mikäli mieluummin peset tuotteen käsin. Tiedän, että jossain päin maailmaa jotkut ihmiset ovat käyttäneet pesukoneessakin shampoota korkillisen verran,  mutta ITSE EN OLE TÄTÄ USKALTANUT TEHDÄ. En siis suosittele shampoota pesukoneeseen, sillä pesukone ei ole suunniteltu shampoolle. Silkillehän siinä ei vahinkoa tapahdu, mutta vahingoittaako shampoo pesukonetta? Sitä en osaa sanoa, enkä siksi suosittele sitä. Paras pesuohjelma on joko silkinpesuohjelma, villanpesuohjelma, käsinpesuohjelma, hellävarainen ohjelma tai muu vastaava. Käytä matalaa lämpötilaa (30 astetta), sekä maltillista linkousta. Kuivaajaa en suosittele silkille (enkä millekään muullekaan materiaalille, sillä kuivaaja usein kuluttaa vaatetta todella paljon). Silkki kuivuu niin nopeasti, ettei siinä rajua linkousta tai kuivaajaa edes tarvitse. Ja mikäli vaatteessa ei erityisiä tahroja löydy, ole vielä viisaampi: Pesun sijaan tuuleta silkki usein. Silkki puhdistaa itse itseään kuten villa, ja kaikki tuoksut lähtevät tuulettamalla nopeasti pois. Tarkemmat silkin hoito-ohjeet löydät täältä.

”Silkkivaatteita? Sellaisia hepeneitäkö? No ei kai yksikään raavas mies tai täyspäinen nainen sellaisia röyhelöitä pidä!”

Tämä oli mielestäni hyvin hauska ja samalla myös hyvin ymmärrettävä kommentti 😀 Suurimmalle osalle meistä suomalaisista ainakin vielä tulee silkistä helposti mieleen juuri ne hepeneet. Ja voivathan ne hepeneitäkin olla! Meillä ei tosin ole sellaisia myynnissä, alusvaatteita kylläkin – ilman niitä röyhelöitä 🙂 No voiko kukaan ”raavas tai muunlainen mies tai se täyspäinen (tämä oli mielestäni erityisen hauska :D) nainen” sitten käyttää silkkivaatteita? Totta kai! ”Täyspäättömillä” naisilla ei ole silkkiin yksinoikeutta. (Nämä esimerkit ja nimitykset ovat toki vain hassuttelua, eikä niillä ole tarkoitus loukata ketään tai pahoittaa kenenkään mieltä. Kerron vain kyseisen henkilön luvalla tästä käymästäni hauskasta keskustelusta.)Miehille silkkialusvaatteet

Vaikka silkki onkin mitä ihanin ja ihmeellisin materiaali, se on silti vain materiaali. Vaatteita tehdessään, materiaali valitaan tarkoituksenmukaisesti. Ja meidän tarkoituksena on saada asiakkaillemme mitä parasta materiaalia, jotta hän voi nauttia materiaalin ominaisuuksista. Tuotteistamme löytyy tällä hetkellä silkistä tehtyjä alusvaatteita ja kerrastoja miehille ja naisille – ja ne ovat ihan tavallisen näköisiä vaatteita ja ihan ilman niitä röyhelöitä. Silkistä löytyy myös petivaatteet, lakanat ja tyynyliinat. Mietipä näitä sekä kesähelteillä, että talvipakkasilla – mikä ihana yhdistelmä kietoutua!

Silkkihän on niin sähköistä, että kipinöi! Ja uskaltaako sitä kynttilän tai nuotion lähelle mennäkään ilman, että vaate leimahtaa tuleen tai sulaa?

Tämä on tyypillinen ja ymmärrettäväkin pelko, mutta turha! Todennäköisesti harhakuva johtuu siitä, että silkin luontaisesti hohtava pinta voi tuoda mieleen jonkin superkiiltävän polyesterivaatteen, jonka kanssa onkin syytä pysyä loitolla tulesta. Polyesterihan on muovia ja siksi se voi leimahtaa tuleen ja/tai sulaa. Mutta silkki, sehän oli se luonnonmateriaali ja monessa suhteessa sillä on samanlaisia ominaisuuksia kuin esimerkiksi villalla. Mikäli yrität polttaa puhdasta villaa se ei sula (jos sulaa, siinä on mukana polyesteria tai jotain muuta tekokuitua), vaan syttyy hitaasti, palaa huonosti ja sitten sammuu. Toki villapaidankin saa poltettua, mikäli sen kokkoon heittää mutta silloinkaan se ei ole ensimmäinen asia joka siellä palamaan syttyy. Silkillä on täsmälleen sama ominaisuus. Syttyy huonosti, palaa heikosti ja sammuu. Sulamista tai leimahtamista ei tarvitse pelätä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että tulella pitäisi leikitellä, mutta maalaisjärkihän meillä on tallella 🙂

Sähköisyydestä

Entä se sähköisyys? Ainoa kerta, kun itse olen huomannut sähköisyyttä on ollut silloin kun otan silkkipussilakanan pois peitosta. Silloin sitä säheltää ja heiluu niin monen pinnan ja materiaalin kanssa, että välillä huomaa lakanan ”tarttuvan” jostain kohtaa peittoon kiinni. Koskaan ei käytettäessä lakanoita tai silkkivaatteita ole tällaista tapahtunut. Uskon, että tämäkin harhakuva johtuu samaisesta polyesterivaatteesta jonka tuossa palamisen yhteydessä mainitsin. Sellaista vaatetta on ihan kamala riisua tai pukea (tekokuitu voi kirjaimellisestikin kipinöidä), mutta silkki ei käyttäydy näin vaan on siinäkin mielessä mitä mukavin materiaali käyttää päällä.

”Miten silkkiä voi käyttää t-paitana tai kerrastona? Eihän se jousta lainkaan!”

No, ei takuulla joustaisikaan mikäli näissä vaatteissa käytettäisiin kudottua kangasta – kuten esim. lakanoissa, tyynyliinoissa, pyjamissa, joissain yöasuissa jne. Eihän esimerkiksi tavallisesta, kudotusta puuvillalakana-kankaastakaan valmisteta t-paitoja tai kerrastoja, vaan niihin käytetään puuvillaneulosta. Sama juttu silkissä, käytämme kudottua, joustamatonta kangasta lakanoihin ja pyjamiin, mutta joustavaa silkkineulosta alusvaatteisiin, kuten kerrastoihin. Kummassakin käytetään 100 pros. mulperisilkkiä, kankaan kudonta/neulonta tehdään vain eri tavoin. Voit siis rauhassa venytellä makeasti silkkikerrastot päällä pelkäämättä, että jokin kohta kiristää jostain 🙂 Aika harva itse asiassa on tietoinen siitä, että silkkineulosta yleensä on olemassa. Silkistä yleensä ajatellaan, että se nimenomaan on joustamatonta materiaalia. Itse olin aikoinaan kovasti hämmästynyt, kun löysin silkkineuloksen. Ja tälle tiellehän sitä sitten tultiin 🙂

Tästä jutusta taisikin tulla ”Yleisiä harhaluuloja silkistä – Osa 1”

Tarkoituksenani oli kirjoittaa vielä monta muutakin oletusta silkistä, mutta eiköhän tässä tullut jo juttua ihan mukavasti. Sovitaan niin, että tälle sivulle seuraa jatkoa 🙂

Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun asti! Toivottavasti juttu oli sinusta hyödyllinen! Onko sinulla itselläsi ollut jotain harhaluuloja tai oletuksia silkistä? Tai jäitkö pohtimaan jotain asiaa, jonka mainitsin tai en maininnut? Kysy tai kerro tuossa tekstin alapuolella olevassa kommentointi-ruudussa, niin kommentoin juttuasi mahdollisimman pian. Ja kaikki hauskatkin jutut ovat mieluusti tervetulleita 🙂

Johanna Milla

Jaa tämä klikkaamalla:

2 ajatusta kohteelle “Yleisiä harhaluuloja silkistä

  1. Käytin silkkipitkiksiä parikymmentä vuotta sitten jonkun vuoden ajan. Sai ostaa paikkakunnalta muutaman vuoden ajan, mutta sitten vain hävisivät. Yritin kysellä jotain nettikauppaa huonolla tuloksella. Ja nyt näin tämän ilmoituksen. Saan hyvän lisän merinoilleni. t.mirja

    1. Kiitos Mirja 🙂 Moni asiakas on muuten kertonut tuota samaa, että on käyttänyt silkkiä aiemmin mutta enää ei tahdo löytyä. ”Nyt sitä saa” 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *