Silkin pesuohje

Julkaistu 4 kommenttia
Vehnä hiilenharmaa ja helmi

Voiko silkkiä pestä koneessa? Entä saako sitä silittää tai laittaa kuivausrumpuun? Tästä artikkelista löydät yksinkertaiset ohjeet silkin pesua ja hoitoa varten.

Vastoin yleistä käsitystä, silkkiä voi pestä myös koneessa. Kiinnitä huomio kuitenkin muutamaan tärkeään kohtaan:

  1. Ennen kuin peset vaatteen/vuodevaatteen, tarkista riittääkö pelkkä tuuletus. Silkillä on itsepuhdistuva ominaisuus, eli se puhdistuu itsestään tuuletettaessa kuten villakin. Aina ei siis kannata pestä silkkiä, kun tuulettamalla pääsee vähintään yhtä hyvään tulokseen ja saat siihen ihanan raikkaan tuoksun. Tuuleta usein, pese vain silloin tällöin. Mode Millan silkkituotteet voi ottaa käyttöön ilman pesua, mutta tuuletus tekee ne raikkaaksi ja haihduttaa mahdolliset pakkauksesta tulleet tuoksut.

  2. Jos pesuun on tarvetta, älä lisää koneeseen yhtä aikaa muita kuin silkistä tehtyjä materiaaleja. Vaikka esimerkiksi villan pesuohje on hyvin pitkälle sama kuin silkin, tarttuu villasta ikäviä langanpätkiä ja nukanpaloja silkkiin. Lisäksi villa saattaa hangata ja vahingoittaa silkin pintaa, kun ne ovat samaan aikaan koneessa. Tämä koskee myös muita materiaaleja. Eli kun peset silkkiä, älä laita koneeseen mitään muuta materiaalia yhtä aikaa.

  3. Voit pestä eri värisiä Mode Millan silkkejä samassa pesussa, sillä tuotteemme eivät käytännössä päästä väriä mikäli niitä hoidetaan oikein. HUOM! Tarkista aina muiden kauppiaiden omat ohjeet, sillä pystymme vastaamaan ainoastaan omista tuotteistamme.

  4. Älä käytä tavallista pesujauhetta, sillä se jos jokin saattaa vahingoittaa silkkiä. Käytä hellää pesuainetta, joka on tarkoitettu villa- tai silkkipesuun. Huuhteluaineita ei tarvita. Esimerkiksi Mode Millassa on tällä hetkellä myynnissä Tenestar- silkinpesuainetta. Tulossa on myös Mode Millan oma silkinpesuaine, joka on valmistettu Suomessa, on tehty erityisesti herkkäihoisille ja on vieläpä hajuton. Ja hajutonhan ei tarkoita sitä, että vaate jää ummehtuneen hajuiseksi, vaan että siihen tulee raikas ja puhdas tuoksu ilman hajusteita.

  5. Käsinpesussa voi käyttää ihan tavallista shampoota. Konepesuun emme kuitenkaan uskalla shampoota suositella, koska emme tiedä kuinka se vaikuttaa pesukoneeseen.

  6. Käytä pesukoneen villanpesuohjelmaa, käsinpesuohjelmaa tai jotain muuta hellävaraista ohjelmaa. Mikäli sinulla ei ole kyseisiä ohjelmia, valitse lämpötilaksi 30 astetta ja matala linkousnopeus (400-800 kierrosta minuutissa). Silkki kuivuu nopeasti, joten sitä ei kannata kuluttaa nopealla linkoamisella.

  7. Älä käytä kuivausohjelmia, eli vältä rumpukuivausta. Se kuluttaa kangasta kuin kangasta ja nypyttää vaatetta. Jos sinulla on käytössä kuivaushuone, käytä alhaista lämpötilaa.

  8. Venytä (hellävaroen) pesun jälkeen vaatetta kosteana pituussuuntaan. Eli pyri ”pidentämään” lahkeita, hihoja ja helmoja samalla kun ripustat ne kuivumaan. Vuodevaatteita ei tarvitse venyttää, mutta silkkineuloksesta tehdyt kerrastot ja vastaavat pyrkivät menemään kokoon pituussuunnassa. Leveyssuunnassa venytystä ei kannata tehdä, sillä neulos on taipuvainen venymään leveyssuunnassa muutenkin.

  9. Silitä halutessasi silkkivaate/silkkivuodevaate kahden pisteen lämmöllä tuotteen nurealta puolelta.

Johanna Milla

6 ekosyytä, miksi valita silkkivaate pikamuodin sijaan

Julkaistu Jätä kommentti

Me kaikki tarvitsemme vaatteita, mutta vaihtuva pikamuoti tulee maapallolle kalliiksi. Pikamuotiteollisuus kuluttaa valtavasti energiaa ja resursseja, mutta sen lopputuote on lyhytikäinen ja se päätyy nopeasti jätteeksi. Kestävämpiä vaihtoehtoja voi etsiä ajattomista ja aikaa kestävistä silkkivaatteista.

Vaatteen ekologisuuden arviointi ei aina ole yksiselitteisen helppoa, mutta se tiedetään, että ekologista taakkaa voidaan pienentää vaatteen elinkaarta kasvattamalla sekä ostamalla vähemmän, mutta kestävämpiä tuotteita. Ekologisesti kestävä vaate on niin laadukas, että se kestää ajan hammasta, mutta niin ajattoman tyylikäs, että haluat käyttää sitä vielä vuosienkin päästä. Keräsimme 6 ekonäkökulmaa, jotka puhuvat korkealaatuisen silkkivaatteen puolesta:

1. Silkkituotannon ympäristötaakka on pieni

Vaatteiden ympäristötaakka syntyy niiden koko elinkaaren ajalta materiaalien valmistuksesta vaatteen hävittämiseen. Silkki tunnetaan verrattain ekologisena kuituna, sillä sen ympäristötaakka on vaikkapa puuvillaan verrattuna vaatimaton. Silkintuotannon ympäristöhaitat liittyvän silkkitoukan ravintona käytettävien mulperipuiden lannoitukseen ja hoitoon, mutta toisaalta mulperipuita istuttamalla voidaan myös ehkäistä maaperän eroosiota. Lue lisää silkin valmistuksesta täällä.

2. Laadukas silkkivaate valmistetaan puhtaasta luonnonmateriaalista ilman haitallisia yhdisteitä

Tekstiilituotanto vaatii usein runsaasti luontoon kuulumattomia kemikaaleja, joista osa päätyy vesistöihin. Siksi ekologisen kuluttajan kannattaa suunnata huomio kankaisiin ja vaatteisiin, joilla on tuoteturvallisuudesta kertova Öko-Tex-merkintä. Vaikka Öko-Tex-merkintä ei ole varsinainen ympäristömerkki, se kertoo, että tuotteessa ei ole käytetty haitta-aineita ja siinä käytetyt väriaineet ovat myrkyttömiä. Kaikki Mode Millan käyttämät kankaat ovat Öko-Tex-sertifioituja.

3. Silkkivaate kestää aikaa, pikamuoti ei

Joka sekunti roska-autollinen vaatteita päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi. Pikamuotivaatteiden käyttöikä on lyhyt, sillä vaatteita ei tehdä kestämään ja mallistot vaihtuvat vauhdilla. Heikkoa laatua on ostettava useammin, ja vaihtuvien mallistojen ylijäämätuotteet päätyvät jätteeksi.

Laadukkaasta mulperisilkistä valmistettu vaate sen sijaan kestää aikaa ja elämää. Ajattoman silkkivaatteen elinkaari on pitkä, ja sen käyttökohteet ovat monipuoliset. Huolellisella hoidolla korkeatasoinen silkkivaate kestää uudenveroisena sesongista ja käyttökerrasta toiseen.

4. Vähemmän pesukertoja, enemmän säästettyä energiaa

Silkkikuitu on likaa hylkivä ja hajuja neutralisoiva, sillä kuidun sileän pinnan ansiosta lika ei tartu kankaaseen. Käytön jälkeinen tuuletus on silkkivaatteelle riittävä puhdistus, sillä silkki puhdistuu itsestään reagoimalla hapen kanssa. Tämän ominaisuuden ansiosta silkki tarvitsee keskivertovaatetta vähemmän pesukertoja. Silkkivaate pestään vasta, kun se todella tarvitsee pesua – ja silloinkin vain 30 asteessa.

5. Silkistä ei synny luontoa vahingoittavia mikromuoveja

Tekstiilien tekokuidut aiheuttavat jopa kolmanneksen vesistöjen mikromuovikuormasta. Pienenpieni mikromuovi aiheuttaa suurensuuret ongelmat − jokaisen pesun yhteydessä irtoava muovi päätyy viemäriverkoston kautta vesistöihin, jossa se vahingoittaa vesieläimiä. Kala- ja linturuokien mukana mikromuovit voivat päätyä myös ihmisen elimistöön.

Muiden luonnonkuitujen tapaan silkistä ei irtoa haitallisia mikromuoveja. Kaikki mikropartikkelit, jotka silkistä mahdollisesti irtoavatkin, hajoavat luonnossa biologisesti.

6. Silkki on biologisesti hajoava materiaali

Pikamuodille on ominaista, että vaate tuotetaan ja käytetään nopeasti, mutta luontoon se jää jopa sadoiksi vuosiksi. Tekokuiduista esimerkiksi polyesterin hajoaminen kestää yli 200 vuotta. Silkki sen sijaan on muiden luonnonkuitujen tapaan uusiutuva ja biologisesti hajoava materiaali. Käytöstä poistettu silkkivaate maatuu itsekseen eikä jää kuormittamaan luontoa.

Johanna Milla

Mulperipuun lehdistä hohtavaksi silkkilangaksi – silkin valmistuksen ABC

Julkaistu Jätä kommentti

Kauniisti kiiltävän silkin synty on yksi luonnon monista ihmeistä. Silkki keksittiin Kiinassa jo yli 5000 vuotta sitten, mutta vasta 3000 vuotta myöhemmin sen valmistuksen salaisuudet levisivät läntiselle pallonpuoliskolle.

Silkin valmistuksen kulmakiviä ovat silkkisäikeitä kehräävä silkkiperhonen ja perhosen lempiherkku, valkealehtinen mulperipuu. Silkkiperhonen kelpuuttaa ruoakseen ainoastaan valkomulperipuun lehtiä, joten käytännössä lauhkealla vyöhykkeellä menestyvä mulperipuu sanelee silkintuotannon valmistusalueet. Maailman tärkein silkintuottajamaa Kiina on silkinviljelyn koti ja kehto, ja siellä valmistetaan yhä yli puolet maapallon silkistä. Lisäksi silkkiä valmistetaan Intiassa, Japanissa, Koreassa ja Brasiliassa sekä vaatimattomia määriä myös Euroopassa.

Silkkiperhonen muuttaa mulperipuun lehdet silkkisäikeiksi

Silkin valmistuksessa kaikki alkaa silkkiperhosen munista, joista toukat kuoriutuvat 10 päivän haudonnan jälkeen. Kuoriutuessaan pienet toukat ovat vain noin 3 millimetrin pituisia, mutta niiden ruokahalu on valtava. Toukkien ravitsemiseksi viljelijät poimivat kasapäin valkomulperipuun lehtiä, jotka pilkotaan toukkien suuhun sopivaksi silpuksi. Toukat rouskuttavat lehtisilppua vähintään viidesti vuorokaudessa muutaman tunnin välein.

30 päivän kasvukauden jälkeen toukat ovat 10000-kertaistaneet oman painonsa. 8–9 cm pituisina ne ovat täysikasvuisia ja alkavat kehrätä suojakseen koteloa, jota kutsutaan kokongiksi. Kehruun aikana toukka erittää alahuulensa kehruurauhasista kahta ohutta silkkisäettä, jotka se liimaa yhteen serisiinillä, silkkiliimalla. 3–4 päivää kestävän kehräysvaiheen aikana toukka kehrää jopa 3–4 kilometriä pitkän silkkisäikeen, josta se muodostaa itselleen pehmeän suojan. Toukan rakentama valmis kotelokoppa näyttää pieneltä, vaalealta munalta.

Kokongista kauniisti kiiltäväksi kankaaksi

Kokongin sisällä toukka kehittyisi noin 14 päivässä sokeaksi ja lentokyvyttömäksi perhoseksi, mutta silkin valmistuksessa valtaosa kokongeista kerätään talteen ennen kuin toukat ehtivät kehittyä. Kasvu keskeytetään koteloiden käsittelyllä, ja vain osan perhosista annetaan varttua täysikasvuisiksi sukua jatkamaan.

Kerättyjä koteloita kuumennetaan vesiastioissa toukan erittämän sitkeän silkkiliiman pehmentämiseksi. Kun silkkiliima pehmenee, kokongin pinnalla olevaa säiekerrosta kuoritaan varovasti pois, kunnes silkkisäikeen kelaaja löytää vapaasti purkautuvan silkkisäikeen pään. Yhdestä kokongista saadaan 300–800 metriä yhtäjaksoista silkkisäiettä. Osa säikeistä on käyttökelpoista sellaisenaan, ja osa jatkokäsitellään höyrylämmityksellä, pesulla, kuivatuksella, kampauksella ja kehräämisellä. Toukan tuottama silkkiliima suojaa silkkisäikeitä niiden käsittelyn ajan, jonka jälkeen se poistetaan valmiista langasta tai kankaasta saippualiuoksessa keittämällä.

Lopputuotteena vahvinta tunnettua luonnonkuitua

Näiden työvaiheiden jälkeen laadukas lanka on valmis siirtymään silkkikankaan valmistajalle, joka kutoo langasta toinen toistaan kauniimpia silkkikankaita. Luonnon ihmeen lopputuotteena syntyy vahvinta tunnettua luonnonkuitua, jolla on himmeästi hohtava kiilto ja kaikki kestävän tekstiilin parhaat ominaisuudet: lujuutta, pehmeyttä, sileyttä ja hengittävyyttä.

Johanna Milla

Miksi silkki on niin kallista?

Julkaistu Jätä kommentti

Miksi silkki on niin kallista?

Luonnonkuitujen kuningattaren hinta tiedetään verrattain korkeaksi. Mikä silkissä sitten maksaa? Kun luo silmäyksen silkin koko valmistusprosessiin kalliine materiaaleineen ja työtunteineen, kallista hintaa on helpompi ymmärtää.

Jos on saanut nähdä silkin koko valmistusprosessin, on helppo ymmärtää, miksi silkkituotteiden hinta kohoaa korkealle. Silkinviljely vaatii useita ammattilaisia silkkiperhosen munien kasvattajista koteloiden tuottajiin, ja varsinainen silkintyöstö vielä omat, taitavat käsityöläisensä. Silkin valmistus on monivaiheista, aikaa vievää ja tarkkuutta vaativaa työtä, ja kun keitokseen lisätään vielä kotimaiset valmistuskustannukset, on hintalappuun helposti syntynyt jo kolminumeroisia summia.

Perhosen kehräämä kuitujen helmi vaatii runsaasti aikaa ja työvaiheita

Silkin korkean hinnan taustalla on ennen muuta silkin monimutkainen ja aikaa vievä valmistus- ja käsittelyprosessi. Silkin valmistukseen tarvitaan ensimmäisessä vaiheessa silkkiperhosen munien ja koteloiden tuotantoa sekä mulperipuiden viljelyä. Karkeasti voi sanoa, että puolen kilon silkkilangan tuottaminen vaatii noin 2500 silkkitoukan koteloa. Kolmeen silkkikiloon tarvitaan 25 mulperipuuta, ja yhteen silkkimekkoon noin 70 kg mulperipuun lehtiä. Sekä toukkia että mulperipuita tarvitaan siis paljon – onni on, että mulperipuiden tuotanto auttaa ehkäisemään maaperän eroosiota!

Tarkkuutta vaativiin käsityövaiheisiin tarvitaan useita kokeneita käsipareja

Silkin valmistuksen toisessa vaiheessa kaivataan kokeneita käsipareja, jotka osaavat työstää silkkiä taitavasti läpi sen kaikkien työvaiheiden. Silkkisäikeiden kelaaminen kokongeiksi kutsutuista koteloista tehdään käsityönä. Koteloiden pehmentäminen, niiden pinnan harjaus ja silkkisäikeiden kelaaminen on hidasta ja täsmällistä työtä, jota ei voida tehdä koneellisesti. Käsityö vaatii paitsi paljon työtunteja, myös vahvaa ammattitaitoa.

Kun silkkilanka viimein on valmistunut, tulee silkistä vielä poistaa saippualiuotuksessa sen luontainen silkkiliima, serisiini, joka on suojannut säikeitä käsittelyn ajan. Tämän jälkeen kankaanvalmistajan tulee vielä kutoa silkkilangat huolellisesti kankaaksi ennen kuin ompelija voi valmistaa siitä suunnittelijan luomat tuotteet.

Laadukas silkki maksaa itsensä takaisin

Lopputuotteen hintaan vaikuttaa luonnollisesti käytetty arvokankaan määrä − yhden henkilön pussilakanaan nähden parivuoteen pussilakana maksaa noin tuplasti enemmän, ja miesten bokserit ovat naisten alushousuja kalliimpia. Suomessa valmistettujen tuotteiden hintaa nostavat lisäksi länsimaiden tiukka ympäristölainsäädäntö sekä Kaukoitää korkeammat työvoimakustannukset, jotka haukkaavat hintakakusta oman palasensa.

Kestävään tuotteeseen investointi kuitenkin kannattaa. Siinä missä heikkoa laatua joutuu uusimaan usein, laadukas valinta maksaa itsensä vuosien kuluessa takaisin. Pieni ripaus luksusta on onneksi maltillisin hinnoin kokeiltavissa myös sukkina, pipoina, kerrastoina ja tyynyliinoina. Vaikka silkki on arvokasta, se on jokaisen sentin arvoista!

Johanna Milla

Uudistuksen aika ja suomalaista työtä

Julkaistu 5 kommenttia
Suomalaista työtä

Olemme koko kesän ahkeroineet oman silkkituotannon kanssa. Tämä on ollut suuri haaveemme jo pitkän aikaa ja pikkuhiljaa se alkaa toteutumaan. Tähän asti olemme maahantuoneet silkkituotteita, mutta syksystä alkaen aloitamme oman tuotannon. Ja missä vaatteet valmistetaan? No Suomessapa hyvinkin 😊 Pystymme nyt tukemaan suomalaista työtä. Raaka-aine eli silkkikangas tuotetaan toki maailman parhaimmilla silkkituottajilla Kiinasta. Tästä emme tingi. Tuhansien vuosien silkinkudontakokemusta ei parane väheksyä. Myös jotain asusteita ompelutamme myös näillä kiinalaisilla mestareilla. Näitä ovat mm. täyttä silkkiä olevat hiusdonitsit ja silkkiunimaskit.

Suomalaista työtäKaikki oman tuotantomme vaatteet ompelutamme suomalaisilla. Materiaalina on vahva ja huippulaadukas 100 g/m2 silkkijersey, hiekkapesty, pehmeääkin pehmeä kiinankreppi ja 22 mommen unelmankaunis silkkisatiini – kaikki 100 % pitkäsäikeistä mulperisilkkiä. Laatu on tärkein kriteerimme.

Silkin lisäksi otamme valikoimaan myös muita luonnonmateriaaleja ja muuntokuituja. Näitä ovat mm. laadukas villa, viskoosibambu ja Tencel. Muuntokuitujen raaka-aine otetaan useimmiten puista kuten koivusta, männystä, bambusta ja eucalyptuksesta.

Kaikki kankaat ovat ekologisesti valmistettuja, luontoa kunnioittaen. Viskoosibambua valmistetaan nopeasti kasvavasta bambusta ja Tenceliä eucalyptuksesta. Heräsikö huoli hurmaavista, mustasilmäisistä pandakarhuista? Niiden ruokahan on pääosin eucalyptusta! Ei hätää, kankaat eivät ota nalleilta ruokaa pois ja itse asiassa Tencel on muuntokuiduista kaikkein ekologisin.

Mallistoomme otamme alusvaatteiden lisäksi päällysvaatteita. Housuja, paitoja, mekkoja, tunikoita, kravatteja… Miesten ja naisten lisäksi valmistamme vaatteita myös lapsille, ihan vauvasta asti. Olemme erityisen ylpeitä siitä, että huomioimme ihmisten erilaiset kehot.

Olet sitten omena-, päärynä- tai normaalivartaloinen, löydät meiltä juuri sinulle sopivan vaatteen. Sama pätee tietenkin miesten vaatetukseen. Ja kokoja löytyy myös ääripäistä!

Suosituimpiin tuotteisiimme kuuluvia silkkityynyliinoja alamme myös valmistamaan itse. Tuskin maltamme itsekään odottaa, että norsunluun väriset - paksut silkkityynyliinat pääsevät sulostuttamaan unemme! Ja kokokin on mitä parhain, 55 x 65 cm!

Joudumme vielä hetken odottelemaan, että kaikki on valmista. Aloitamme tuotannon kerrastoista (onhan talvi tulossa) ja jatkamme niistä päällysvaatteisiin. Käynnistämme kuitenkin ennakkomyynnin hyvissä ajoin ja tuotteet pitäisi suurimmaksi osaksi olla valmiit viimeistään loka-marraskuussa. Meillä on vielä toistaiseksi mukana silkkilakanat Jasmine Silkiltä. Tähän tullee kuitenkin muutos tulevaisuudessa, mutta sillä ei ole niin kiire. Jasmine Silkin muut tuotteet, kuten vaatteet, jätämme pikkuhiljaa taaksemme.

Yksi meille suuri muutos on myös se, että aloitamme myynnin myös Suomen ulkopuolelle. Ensin keskitymme kuitenkin palvelemaan asiakkaitamme täällä Suomessa. Kun tuotanto lähtee kunnolla käyntiin, laajennamme myynnin Euroopan alueelle.

Koska meille on tulossa näin paljon muutoksia ja ennen kaikkea siksi, että valmistamme omia tuotteita, olemme päättäneet myös vaihtaa kauppamme nimeä.

Uusi nimemme tulee olemaan Mode Milla. Nimi antaa enemmän kuvaa siitä, että valikoimamme on laaja eikä koostu ainoastaan silkistä – vaikka se onkin päätuotteemme. Se on myös ainakin suomalaiselle helpompi lausua ja kirjoittaa kuin Laughing Milla (heheh).

Myös kaupan ulkonäköä tullaan muuttamaan. Mikään muu ei kuitenkaan muutu, vaikka nimi ja ulkoasu muuttuukin. Omistajat ovat edelleen me samat Johanna Milla ja Henri Aalto. Vielä kun malttaisi odottaa ensimmäisiä omia tuotteita.

Kaikki nämä uudistukset ovat vaatineet meiltä suuria panostuksia, mutta uskomme uusiin tuotteisiimme on luja. Aivan mahtavaa, että meillä on mahdollisuus käynnistää yhteistyö nimenomaan suomalaisten pienyritysten kanssa. Tämä on mitä tärkein ja iloisin asia!

Elämä se on kuin silkkiä vaan!

Julkaistu Jätä kommentti

Marjatta Lehtovirta: Kokemuksia Laughing Milla silkkiasuista Camino Portuguesilla keväällä 2019

Annoimme Marjatta Lehtovirralle kokeiltavaksi silkkituotteitamme hänen vaelluksillaan. Tässä Marjatan tekemä kirjoitus keväältä 2019. – Laughing Milla

Olen Espanjan pyhiinvaelluksista innostunut, jo vapaavuosia viettävä nainen. Ensimmäisen vaellukseni tein vuonna 2000. Keväällä 2019 tekemäni Portugalin vaellus –  viides caminoni – alkoi Viana do Castellosta ja päättyi Santiago de Compostelaan.

Vaellettaessa satoja kilometrejä varusteille kohdistuu monenlaisia vaatimuksia. Reppu ei saa olla liian raskas: se täytyy täyttää kevyillä vaatteilla ja olemattomaan kokoon menevillä asusteilla.  Vaatteiden on tunnuttava hyviltä, tarpeen tullen lämpöisiltä ja toisaalta välillä viileiltä. 

Marjatta Lehtovirta vaelluksella

Vaatteiden pesu täytyy olla yksinkertaista, ja kuivuminen nopeaa. Säät vaihtelevat caminoilla hyvin paljon. Kaikkeen täytyy varautua. Olen valinnut silkin, koska sen kyky säädellä lämpöä on erinomainen. Sen kyky eristää lämpöä esimerkiksi puuvillaan nähden on viisinkertainen. Kaikista kylmimpiä säitä ja öitä varten minulla on lisänä merinovillahousut.

Olosuhteet ovat joskus sateiset ja samalla hiostavat. Silkki sadeasun alla hengittää!

Silkki neutralisoi hajuja. Tätäkään ei voi näillä reiteillä vähätellä. Pesumahdollisuudet rajoittuvat välillä kylmään veteen ja nyrkkipesuun.  Liiankin kylmään, mutta silkki näkyy kestävän yllättävän hyvin. Silkkiä voi välillä tuulettaa, aina ei pesu ole tarpeen. Se pesee tällöin ikään kuin itse itseään.

Silkin tiedetään hierovan ihoa hermostoon vaikuttaen, ja sitä kautta se myös rentouttaa. Silkillä on samoja ainesosia kuin iholla ja hiuksilla. Silkki ja iho ”keskustelevat” ja iho lähettää viestejä eteenpäin!  Silkki myös hoitaa ihoa.

Olen käyttänyt silkkiä kymmeniä vuosia ja ihastunut siihen vuosi vuodelta enemmän. Tällä kertaa nyt keväällä 2019, minulla oli koekäytössä Laughing Millan silkkituotteita. Matkassa oli pitkät silkkihousut, silkkipipo, kolmiohuivi, käsineet, sukat ja silmille silkkimaski. Lisäksi minulla oli vanha silkkipaita.

Silkkihousut

Silkkihousut toimivat yöhousuina, legginsseinä ja lisäkerroksena tuuli -ja sadehousujen alla. Ne lämmittävät hyvin kylmällä ja sateisella säällä varusteiden alla. Sadehousujen alle ne olivat todella loistoratkaisu. Sadehousujen hiostaessa silkki käytti omaa ”vastavoimaa”: Sillä on kyky siirtää iholta pois kosteutta. Aamulla usein liikkeelle lähtiessä alaosan asunani oli hame, jonka alla oli silkkihousut. Päivän lämmetessä niistä saattoi helposti kahville poiketessa luopua.

Yöhousuina silkkipaidan kanssa ne olivat riittävän lämpöiset ja lämpiminä öinä sopivan viileät. Silkin kestävyyttä vähän pohdiskelin – se voisi olla paksumpaa trikoota. Hyvin ne kuitenkin kestivät tämän caminon  –  tällä kertaa vähän yli 200 kilometriä. Käyttö jatkuu nyt arkivaatteena. Niistähän ei malta luopua.

Silkkipipo

Silkkipipon otin jo ennen matkaa käyttöön. Siitä tulin liki riippuvaiseksi. Se hieroo ihanasti päänahkaa! Matkalla se oli kylminä aamuina suojaamassa hupun alla päätä, sään lämmetessä ilman huppua. Yllättävän hyvän kylmän suojan se toi. Mietin myös, että tämähän toimii loistavasti kolealla säällä myös pyöräilykypärän alla.

Silkkipipo hupun kanssa suojasi kovaltakin tuulelta.

Silkkipipo on ohut ja hengittävä. Yömyssykin se minulle toisinaan oli. Nyt pipot ovat menossa lastenlapsille koekäyttöön.

Silkkikolmiohuivi

Ihastuin huivin burgundinpunaiseen väriin heti. Huivi itsessään on monikäyttöinen. Jopa äkkisateen kastelemasta päästä se imaisi vettä nopsaan ja tuntui lämpöiseltä. Silkillä on huikea kykyä imeä kosteutta siten, ettei iho tunnu märältä.  Kaulassa se oli kevyt kaunistus ja suoja tuulia vastaan. Pipon päällä se antoi lisäsuojaa kovilla tuulilla.

Silkkikäsineet

Aamut ovat usein todellakin viileitä, ja silloin ovat käsineetkin tarpeen. Niitä minulla oli kaksi paria. Silkkikäsineet eivät repussa suuria paina, mutta lämmittävät uskomattomin hyvin. Enempää lämpöä en koko caminolla käsilleni tarvinnut.

Silkkisukat

Tämä on luonnollisesti vähiten kestävä tuote. Käytin kaksikerrossukkia. Ihoa lähellä oli silkki, sen päällä ohut villasukka. Rakkojen tulon estämiseksi käytin lisäksi pihkasalvaa ja varpaiden ympärille kiedottuna villaa. Ei tullut rakkoja!

Kuumalla säällä luovuin villasukista. Silkkisukkien tiheällä vaihdolla (kolmet sukat) selvisin ehjin sukin. Mutta seuraavan reissun jälkeen tarvitaan parsimista.  Jos reikiintyy, niin korjaan ja kun reikiintyy liikaa, ostan uudet. Se mitä sukissa kaipasin ja toivon tulevaisuudessa saavani on kiristämättömät suut. Silkkisukat on se asia, missä annan itselleni luvan tuhlata.

Silkkiunimaski

Caminon yhteismajoituksissa on minulle ollut tarpeen unen saamiseksi sekä korvatulpat että silmämaski. Silkkinen suoja silmillä tuntui ihanalta. Samoin se pimensi maailman erinomaisesti. Pitkien kävelyjen jälkeen ääni- ja valoaistimusten häipyessä, uni tuli hyvin.

Silkkineule, jossa on kilpikonnakaulus, on Laughing Millan uutuustuote, joka en vielä ehtinyt tälle matkalle saamaan. Tilattu on, ja se lähtee todennäköisesti mukaan seuraavalle reissulle! Rinkkani painoi noin viisi kiloa. Iso merkitys oli kevyillä silkkivaatteilla sekä silkkiunipussilla. Toki caminokin oli viides, joten turhaa ei matkassa ollut.

Marjatta Lehtovirta

Lue lisää Laughing Millasta. Keitä me olemme?