Mulperipuun lehdistä hohtavaksi silkkilangaksi – silkin valmistuksen ABC

Julkaistu Jätä kommentti
SIlkin valmistuksen abc

Silkin valmistuksen ABC

Kauniisti kiiltävän silkin synty on yksi luonnon monista ihmeistä. Silkki keksittiin Kiinassa jo yli 5000 vuotta sitten, mutta vasta 3000 vuotta myöhemmin sen valmistuksen salaisuudet levisivät läntiselle pallonpuoliskolle.

Silkin valmistuksen kulmakiviä ovat silkkisäikeitä kehräävä silkkiperhonen ja perhosen lempiherkku, valkealehtinen mulperipuu. Silkkiperhonen kelpuuttaa ruoakseen ainoastaan valkomulperipuun lehtiä, joten käytännössä lauhkealla vyöhykkeellä menestyvä mulperipuu sanelee silkintuotannon valmistusalueet. Maailman tärkein silkintuottajamaa Kiina on silkinviljelyn koti ja kehto, ja siellä valmistetaan yhä yli puolet maapallon silkistä. Lisäksi silkkiä valmistetaan Intiassa, Japanissa, Koreassa ja Brasiliassa sekä vaatimattomia määriä myös Euroopassa.

Silkkiperhonen muuttaa mulperipuun lehdet silkkisäikeiksi

Silkin valmistuksessa kaikki alkaa silkkiperhosen munista, joista toukat kuoriutuvat 10 päivän haudonnan jälkeen. Kuoriutuessaan pienet toukat ovat vain noin 3 millimetrin pituisia, mutta niiden ruokahalu on valtava. Toukkien ravitsemiseksi viljelijät poimivat kasapäin valkomulperipuun lehtiä, jotka pilkotaan toukkien suuhun sopivaksi silpuksi. Toukat rouskuttavat lehtisilppua vähintään viidesti vuorokaudessa muutaman tunnin välein.

30 päivän kasvukauden jälkeen toukat ovat 10000-kertaistaneet oman painonsa. 8–9 cm pituisina ne ovat täysikasvuisia ja alkavat kehrätä suojakseen koteloa, jota kutsutaan kokongiksi. Kehruun aikana toukka erittää alahuulensa kehruurauhasista kahta ohutta silkkisäettä, jotka se liimaa yhteen serisiinillä, silkkiliimalla. 3–4 päivää kestävän kehräysvaiheen aikana toukka kehrää jopa 3–4 kilometriä pitkän silkkisäikeen, josta se muodostaa itselleen pehmeän suojan. Toukan rakentama valmis kotelokoppa näyttää pieneltä, vaalealta munalta.

Kokongista kauniisti kiiltäväksi kankaaksi

Kokongin sisällä toukka kehittyisi noin 14 päivässä sokeaksi ja lentokyvyttömäksi perhoseksi, mutta silkin valmistuksessa valtaosa kokongeista kerätään talteen ennen kuin toukat ehtivät kehittyä. Kasvu keskeytetään koteloiden käsittelyllä, ja vain osan perhosista annetaan varttua täysikasvuisiksi sukua jatkamaan.

Kerättyjä koteloita kuumennetaan vesiastioissa toukan erittämän sitkeän silkkiliiman pehmentämiseksi. Kun silkkiliima pehmenee, kokongin pinnalla olevaa säiekerrosta kuoritaan varovasti pois, kunnes silkkisäikeen kelaaja löytää vapaasti purkautuvan silkkisäikeen pään. Yhdestä kokongista saadaan 300–800 metriä yhtäjaksoista silkkisäiettä. Osa säikeistä on käyttökelpoista sellaisenaan, ja osa jatkokäsitellään höyrylämmityksellä, pesulla, kuivatuksella, kampauksella ja kehräämisellä. Toukan tuottama silkkiliima suojaa silkkisäikeitä niiden käsittelyn ajan, jonka jälkeen se poistetaan valmiista langasta tai kankaasta saippualiuoksessa keittämällä.

Lopputuotteena vahvinta tunnettua luonnonkuitua

Näiden työvaiheiden jälkeen laadukas lanka on valmis siirtymään silkkikankaan valmistajalle, joka kutoo langasta toinen toistaan kauniimpia silkkikankaita. Luonnon ihmeen lopputuotteena syntyy vahvinta tunnettua luonnonkuitua, jolla on himmeästi hohtava kiilto ja kaikki kestävän tekstiilin parhaat ominaisuudet: lujuutta, pehmeyttä, sileyttä ja hengittävyyttä.

Johanna Milla

Jaa tämä klikkaamalla:
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *