
Miksi silkki on niin kallista?
Luonnonkuitujen kuningattaren hinta tiedetään verrattain korkeaksi. Mikä silkissä sitten maksaa? Kun luo silmäyksen silkin koko valmistusprosessiin kalliine materiaaleineen ja työtunteineen, kallista hintaa on helpompi ymmärtää.
Jos on saanut nähdä silkin koko valmistusprosessin, on helppo ymmärtää, miksi silkkituotteiden hinta kohoaa korkealle. Silkinviljely vaatii useita ammattilaisia silkkiperhosen munien kasvattajista koteloiden tuottajiin, ja varsinainen silkintyöstö vielä omat, taitavat käsityöläisensä. Silkin valmistus on monivaiheista, aikaa vievää ja tarkkuutta vaativaa työtä, ja kun keitokseen lisätään vielä kotimaiset valmistuskustannukset, on hintalappuun helposti syntynyt jo kolminumeroisia summia.
Perhosen kehräämä kuitujen helmi vaatii runsaasti aikaa ja työvaiheita
Silkin korkean hinnan taustalla on ennen muuta silkin monimutkainen ja aikaa vievä valmistus- ja käsittelyprosessi. Silkin valmistukseen tarvitaan ensimmäisessä vaiheessa silkkiperhosen munien ja koteloiden tuotantoa sekä mulperipuiden viljelyä. Karkeasti voi sanoa, että puolen kilon silkkilangan tuottaminen vaatii noin 2500 silkkitoukan koteloa. Kolmeen silkkikiloon tarvitaan 25 mulperipuuta, ja yhteen silkkimekkoon noin 70 kg mulperipuun lehtiä. Sekä toukkia että mulperipuita tarvitaan siis paljon – onni on, että mulperipuiden tuotanto auttaa ehkäisemään maaperän eroosiota!
Tarkkuutta vaativiin käsityövaiheisiin tarvitaan useita kokeneita käsipareja
Silkin valmistuksen toisessa vaiheessa kaivataan kokeneita käsipareja, jotka osaavat työstää silkkiä taitavasti läpi sen kaikkien työvaiheiden. Silkkisäikeiden kelaaminen kokongeiksi kutsutuista koteloista tehdään käsityönä. Koteloiden pehmentäminen, niiden pinnan harjaus ja silkkisäikeiden kelaaminen on hidasta ja täsmällistä työtä, jota ei voida tehdä koneellisesti. Käsityö vaatii paitsi paljon työtunteja, myös vahvaa ammattitaitoa.
Kun silkkilanka viimein on valmistunut, tulee silkistä vielä poistaa saippualiuotuksessa sen luontainen silkkiliima, serisiini, joka on suojannut säikeitä käsittelyn ajan. Tämän jälkeen kankaanvalmistajan tulee vielä kutoa silkkilangat huolellisesti kankaaksi ennen kuin ompelija voi valmistaa siitä suunnittelijan luomat tuotteet.
Laadukas silkki maksaa itsensä takaisin
Lopputuotteen hintaan vaikuttaa luonnollisesti käytetty arvokankaan määrä − yhden henkilön pussilakanaan nähden parivuoteen pussilakana maksaa noin tuplasti enemmän, ja miesten bokserit ovat naisten alushousuja kalliimpia. Suomessa valmistettujen tuotteiden hintaa nostavat lisäksi länsimaiden tiukka ympäristölainsäädäntö sekä Kaukoitää korkeammat työvoimakustannukset, jotka haukkaavat hintakakusta oman palasensa.
Kestävään tuotteeseen investointi kuitenkin kannattaa. Siinä missä heikkoa laatua joutuu uusimaan usein, laadukas valinta maksaa itsensä vuosien kuluessa takaisin. Pieni ripaus luksusta on onneksi maltillisin hinnoin kokeiltavissa myös sukkina, pipoina, kerrastoina ja tyynyliinoina. Vaikka silkki on arvokasta, se on jokaisen sentin arvoista!
Johanna Milla