6 ekosyytä, miksi valita silkkivaate pikamuodin sijaan

Julkaistu Jätä kommentti
Silkki pikamuodin sijaan

6 ekosyytä, miksi valita silkkivaate pikamuodin sijaan

Me kaikki tarvitsemme vaatteita, mutta vaihtuva pikamuoti tulee maapallolle kalliiksi. Pikamuotiteollisuus kuluttaa valtavasti energiaa ja resursseja, mutta sen lopputuote on lyhytikäinen ja se päätyy nopeasti jätteeksi. Kestävämpiä vaihtoehtoja voi etsiä ajattomista ja aikaa kestävistä silkkivaatteista.

Vaatteen ekologisuuden arviointi ei aina ole yksiselitteisen helppoa, mutta se tiedetään, että ekologista taakkaa voidaan pienentää vaatteen elinkaarta kasvattamalla sekä ostamalla vähemmän, mutta kestävämpiä tuotteita. Ekologisesti kestävä vaate on niin laadukas, että se kestää ajan hammasta, mutta niin ajattoman tyylikäs, että haluat käyttää sitä vielä vuosienkin päästä. Keräsimme 6 ekonäkökulmaa, jotka puhuvat korkealaatuisen silkkivaatteen puolesta:

1. Silkkituotannon ympäristötaakka on pieni

Vaatteiden ympäristötaakka syntyy niiden koko elinkaaren ajalta materiaalien valmistuksesta vaatteen hävittämiseen. Silkki tunnetaan verrattain ekologisena kuituna, sillä sen ympäristötaakka on vaikkapa puuvillaan verrattuna vaatimaton. Silkintuotannon ympäristöhaitat liittyvän silkkitoukan ravintona käytettävien mulperipuiden lannoitukseen ja hoitoon, mutta toisaalta mulperipuita istuttamalla voidaan myös ehkäistä maaperän eroosiota. Lue lisää silkin valmistuksesta täällä.

2. Laadukas silkkivaate valmistetaan puhtaasta luonnonmateriaalista ilman haitallisia yhdisteitä

Tekstiilituotanto vaatii usein runsaasti luontoon kuulumattomia kemikaaleja, joista osa päätyy vesistöihin. Siksi ekologisen kuluttajan kannattaa suunnata huomio kankaisiin ja vaatteisiin, joilla on tuoteturvallisuudesta kertova Öko-Tex-merkintä. Vaikka Öko-Tex-merkintä ei ole varsinainen ympäristömerkki, se kertoo, että tuotteessa ei ole käytetty haitta-aineita ja siinä käytetyt väriaineet ovat myrkyttömiä. Kaikki Mode Millan käyttämät kankaat ovat Öko-Tex-sertifioituja.

3. Silkkivaate kestää aikaa, pikamuoti ei

Joka sekunti roska-autollinen vaatteita päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi. Pikamuotivaatteiden käyttöikä on lyhyt, sillä vaatteita ei tehdä kestämään ja mallistot vaihtuvat vauhdilla. Heikkoa laatua on ostettava useammin, ja vaihtuvien mallistojen ylijäämätuotteet päätyvät jätteeksi.

Laadukkaasta mulperisilkistä valmistettu vaate sen sijaan kestää aikaa ja elämää. Ajattoman silkkivaatteen elinkaari on pitkä, ja sen käyttökohteet ovat monipuoliset. Huolellisella hoidolla korkeatasoinen silkkivaate kestää uudenveroisena sesongista ja käyttökerrasta toiseen.

4. Vähemmän pesukertoja, enemmän säästettyä energiaa

Silkkikuitu on likaa hylkivä ja hajuja neutralisoiva, sillä kuidun sileän pinnan ansiosta lika ei tartu kankaaseen. Käytön jälkeinen tuuletus on silkkivaatteelle riittävä puhdistus, sillä silkki puhdistuu itsestään reagoimalla hapen kanssa. Tämän ominaisuuden ansiosta silkki tarvitsee keskivertovaatetta vähemmän pesukertoja. Silkkivaate pestään vasta, kun se todella tarvitsee pesua – ja silloinkin vain 30 asteessa.

5. Silkistä ei synny luontoa vahingoittavia mikromuoveja

Tekstiilien tekokuidut aiheuttavat jopa kolmanneksen vesistöjen mikromuovikuormasta. Pienenpieni mikromuovi aiheuttaa suurensuuret ongelmat − jokaisen pesun yhteydessä irtoava muovi päätyy viemäriverkoston kautta vesistöihin, jossa se vahingoittaa vesieläimiä. Kala- ja linturuokien mukana mikromuovit voivat päätyä myös ihmisen elimistöön.

Muiden luonnonkuitujen tapaan silkistä ei irtoa haitallisia mikromuoveja. Kaikki mikropartikkelit, jotka silkistä mahdollisesti irtoavatkin, hajoavat luonnossa biologisesti.

6. Silkki on biologisesti hajoava materiaali

Pikamuodille on ominaista, että vaate tuotetaan ja käytetään nopeasti, mutta luontoon se jää jopa sadoiksi vuosiksi. Tekokuiduista esimerkiksi polyesterin hajoaminen kestää yli 200 vuotta. Silkki sen sijaan on muiden luonnonkuitujen tapaan uusiutuva ja biologisesti hajoava materiaali. Käytöstä poistettu silkkivaate maatuu itsekseen eikä jää kuormittamaan luontoa.

Johanna Milla

Jaa tämä klikkaamalla:
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *