Tietoa meistä

Keitä me olemme?

Heippa! Olen Johanna ”Milla” Aalto Vaasasta ja Mode Millan toimitusjohtaja. Perustimme mieheni Henrin kanssa tämän  perheyrityksemme loppuvuodesta 2015. Itse asiassa Henrillä on ollut oma firma jo vuodesta -95, sillä onhan hän päätoiminen muusikko. Mode Milla lähtikin oikeastaan minun omasta mielenkiinnostani liikkeelle. Henri jatkaa päätyötänsä edelleen musiikkipuolella ja käytännössä Mode Milla on minun heiniäni.

 

Meidän perheeseemme kuuluu meidän lisäksemme neljä lasta, joista kaksi on täysi-ikäistä ja kaksi nuorinta vasta aloittaneet kouluikäisiä. Eikä tokikaan unohdeta ihania karvapalloja eli kissoja. Töitä siis riittää sekä kotona, että oman yrityksen kanssa.

Yliopistosta silkkitielle

Mistä sain päähäni avata silkkiliikkeen? Itse asiassa olin pitkään – yli 18 vuotta- yliopisto-opettaja Vaasan yliopistossa. Eräällä konferenssimatkalla Kiinaan vuonna 2013 kävimme luonnollisesti myös silkkitehtaassa. Siellä näytettiin koko silkkituotannon prosessi, joka kiinnosti minua äärettömästi. Päästyäni hypistelemään aitoa silkkiä, peitteitä, lakanoita ja tyynyjä – olin mennyttä. Muu ryhmäni taksikuskeineen sai melkeinpä kantaa minut ulos tehtaalta, kun en millään meinannut päästää silkistä irti 😊

Vannoin palaavani takaisin, enkä saanut silkkiä pois mielestäni. Niin lähti pikkuhiljaa ajatus, että jokaisen suomalaisen pitäisi saada kokea silkin ihana kosketus. Toki silkkiä on jo ennenkin Suomessa myyty, mutta hyvin pienillä markkinoilla.Johanna Milla Vaasan Mansikkasaaressa

 

Miksi silkki maksaa niin paljon?

Olin todella ilahtunut siitä, kuinka kiinnostuneita ihmiset ovat olleet silkistä. Vaikka silkki on arvokasta, on se joka sentin arvoista. Onneksi ihan ”tavallinenkin” ihminen pystyy kokeilemaan silkkiä kerrastojen, sukkien, pipojen tai vaikkapa tyynyliinan kanssa. Niiden hinta kun vielä pysyy suhteellisen kohtuullisena. Ymmärrän toisaalta silkin kovan hinnan. Nähtyäni silkin valmistusprossin tuntui siltä, ettei sitä työmäärää voi korvata mikään. Silkin työstö on todella pitkäkestoista ja työlästä. Onni oli nähdä, kuinka taitavasti paikalliset työntekijät käsittelivät silkkiä sen eri työvaiheissa.

Silkki maksaakin kutakuinkin sen verran, mitä tuotteeseen on silkkiä käytetty. Esimerkiksi tuplapussilakana maksaa tuplasti normaalin pussilakanan verran. Miesten boxerit on kalliimipia kuin naisten pikkuhousut jne.

Miksi silkki on niin kerta kaikkiaan ainutlaatuinen tuote?

Silkki on eriste. Mitä ihmettä? Kuulostaa tylsältä. Mutta eriste se on siinä kuin esimerkiksi villakin. Eristeenä silkillä on luonnollinen lämmönsäätelykyky. Niin silkki kuin villakin, ovat lämpimiä talvella ja viileitä kesällä. Ja nyt puhutaan luonnollisesti aidosta, 100 % silkistä ja villasta.

Mietipä niin helteisiä kesäöitä tai muuten vain kuumia hetkiä, kuinka kurjaa on heräillä märissä lakanoissa. Silkki ei vie tätä ongelmaa kokonaan pois, mutta se auttaa siinä merkittävästi, todella merkittävästi. Saatuani omaan sänkyyni silkkilakanat, silkkipeiton ja silkkityynyliinan – en ole pystynyt niistä luopumaan.

Entä talvipakkaset? Vaikka silkkilakana tuntuu aluksi viileältä, lämpenee se kuitenkin juuri sopivaksi pienen hetken päästä. On jännittävää käpertyä silkkeihin ja odotella koska paleleminen lakkaa.

Kesäkuumalla ohuet silkkivaatteet ovat korvaamattomat. Samoin kuin matkoilla. Ne ovat kevyitä, menevät olemattomaan kokoon ja kuivuvat pesun jälkeen nopeasti. Talvella taas samat ohuet kerrastot lämmittävät uskomattoman paljon, puhumattakaan siitä kuinka ihanalta ne tuntuvat. Välillä tuntuu siltä, ettei päällä olisi yhtään mitään – niin mukavat ne ovat.

Silkki sisältää itsessään 18 aminohappoa. Vaikka tuota sanaa ei olisi ikinä kuullutkaan, tarkoittaa se mm. sitä, että silkki todistetusti lisää verenkiertoa. Tämä on tiedetty jo tuhansia vuosia sitten. Tokikaan ei tarvitse kuunnella tuhansia vuosia vanhoja huhuja, vaan asiasta voi lukea suoraan nykypäivän tutkimuksistakin. Tässä esimerkiksi yksi: Silk fibroin microtubes for blood vessel engineering

Mitä hyötyä on kiihtyneestä verenkierrosta?

Lisääntynyt verenkierto edistää mm. hiusten kasvua ja ihon paranemista. Silkkiä suositellaankin herkästä ihosta tai allergiasta kärsivälle. Diabeetikot ovat myös saaneet apua silkistä. Kemoterapia, sen lisäksi että ohuenohut silkkipipo kiihdyttää hiusten kasvua, suojaa se herkkää päänahkaa ja ihoa.

Kärsin itse yliliikkuvista nivelistä, ja erityisesti yöt voi olla todella yhtä tuskaa. Asennon vaihtaminen ei tahdo kivun vuoksi onnistua kovinkaan hyvin. Tähän silkkilakana on aivan korvaamaton. Käytännössä kylkeä voi kääntää puolelta toiselle pysymällä koko ajan ”samassa paikassa”. Tällä tarkoitan sitä, että silkkilakanoiden liukkaus pienentää kitkan lähes olemattomaksi. Voin vain kuvitella, miten valtava hyöty tästä on ylipäänsä liikuntarajoitteiselle.

 

Eikö silkki ole sähköinen?

Silkki, kuten (tietääkseni) mikään muukaan luonnonmateriaali ei todellakaan ole mitenkään erityisen sähköinen. Tämä on yleinen harhakuva tai ennakkoluulo. Uskon sen johtuvan siitä, että useat tekokuidut muistuttavat silkkiä ulkonäöltään. Ne ovat kiiltäviä ja kauniin näköisiä, mutta hyvänen aika kun niihin koskee. Hyvä ettei kipinät lennä. Silkissä ei ole tällaista ongelmaa. Silkki on siis ”kipinöimätön”, hengittävä ja kauniisti laskeutuva materiaali. Silkin ”himmeää kiiltoa” ei myöskään mitään tekokuitu pysty matkimaan.

Silkkiin tottuminen voi viedä aikaa

Silkkineulokset, kuten kerrastot, pipot, t-paidat ja muut sellaiset ”sulautuvat” oman ihon kanssa. Ne ovat alusta asti niin miellyttävän tuntuisia, ettei muusta väliä.

Silkkilakanat ja silkkivaatteet, jotka eivät ole neulosta, saattavat aluksi tuntua liian kylmiltä tai liukkailta. Tässä vaiheessa kannattaa odottaa hetki, että silkki pääsee vaikuttamaan. Ei mene montaa minuuttia, kun silkki tuntuu täsmälleen sopivalta lämpötilaltaan. Silkkisatiinin liukkaus sen sijaan pysyy ja siihen tottuminen voi kestää hieman kauemmin. Parhaiten silkin upeuden huomaakin, kun välillä ottaakin tavalliset puuvillalakanat käyttöön. Ero on melkoinen 😊

Mitä seuraavaksi?

Haaveenani on pitkään ollut kehittää oma Mode Milla- silkkimerkki. Ja nythän se haave onkin toteutunut! Tavoitteena oli saada tuotanto mahdollisimman paljon Suomeen. Sopivia valmistajia olikin yllättävän hankala Suomesta löytää, mutta kärsivällisyys on palkittu. Laadukkaan silkkineuloksen metsästäminen on myös ollut haastavaa, mutta meidän kaikkien onneksi löysin aivan upean silkkitehtaan. Mallistoa on lähdetty toteuttamaan kerrastoista, pipoista ja sukista. Pitkäkestoinen prosessi, mutta uskon lopputuloksen olevan hyvin palkitsevaa. Kirjoitushetkellä omat tyynyliinamme on olleet tuotannossa jo reilun vuoden ja silkkikerrastoja ommellaan nyt parhaillaankin Tampereella.

Yksi parhaista puolista (laadukkaan silkin lisäksi) meillä on valtava kokovalikoima. Minulle on ollut hyvin tärkeää kehittää sopivan kokoisia vaatteita kaikille vartalotyypeille. Valikoima onkin todella suuri ja siitä olen jo nyt saanut kovasti kiitosta. Vielä pientä hienosäätöä tuotantoon, ja me kaikki pääsemme nauttimaan ihanista silkkialusvaatteista.Kotimainen silkkityynyliina

Olen erittäin ilahtunut kaikista kommenteista, ehdotuksista ja ideoista. Kerro mitä sinulla on mielessäsi, mitä toivoisit tai mistä et niin paljon pidä. Kaikki tieto on arvokasta meidän tulevalle omalle mallistolle 😊

Tervetuloa koko meidän perheemme puolesta!

Johanna Milla

Jaa tämä klikkaamalla: